Hrana si incubarea prepelitelor
432
post-template-default,single,single-post,postid-432,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Prepelite Vulpeni Articole 3

Hrana si incubarea prepelitelor

Procesul obisnuit de hranire al prepelitelor consta intr-o dieta de alimentatie apropiata de cea a gainilor, insa dieta acestora este suplimentata cu proteine. In comparatie cu oul produs de gaina ce cantareste aproximativ 5-6% din greutatea acesteia, oul de prepelita cantareste 10%.
Calitatea furajului utilizat in procesul de hranire devine esentiala, deoarece datorita compozitiei acestuia depinde sanatatea prepelitelor implicit calitatea oualor rezultate.
Prepelitele care au ajuns la maturitate au nevoie de o dieta ce trebuie sa contina cel putin 1,25% fosfor si 3,5% calciu, acestea avand nevoie de calciu pentru oua. O prepelita adulta consuma zilnic o cantitate de 25 de grame de furaje.
Femela prepelita produce primul ou dupa aproximativ 6-7 saptamani, iar masculii pot fi folositi la acuplare dupa 40 de zile. Incubarea si cresterea acestora nu sunt lucruri foarte complicate, insa este esential ca ouale folosite pentru incubat sa nu fie mai vechi de 10 zile.
Temperatura incubarii este de 37,5 grade Celsius iar umiditatea in primele 14 zile trebuie sa aibe un procent de 60%. Temperatura va ramane constanta din ziua a 14-a pana la iesirea din ou, insa procentul umiditatii trebuie sa fie mai ridicat, aproximativ 80%.
De asemenea durata de viata a unei prepelite depinde in cea mai mare parte de alimentatie dar si de spatiul in care acestea sunt crescute.
Ouale prepelitelor sunt de culoare galbuie punctate cu brun pe care aceasta le poate clocii singura.
Masculul are sub barbie o pata de culoare cafenie inchisa.
Cercetatorii britanici considera ca un consum de oua este benefic pentru sanatatea noastra, in special consumul oualor de prepelita considerat un aliment capabil sa ne ofere toti nutrientii necesari de care organismul nostru are nevoie intr-o singura zi.