Despre prepelite
378
post-template-default,single,single-post,postid-378,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Prepelite Vulpeni Articole

Despre prepelite

Prepelita este o pasare din ordinul galiformelor ce are circa 18 cm lungime, este o pasare migratoare de campie de culoare bruna cu dungi pe spate.
Prepelita japoneza este crescuta indeosebi pentru oua si carne in alimentatia dietetica.
De regula, prepelita creste doua generatii de pui intr-un singur an, iar femela depune intre lunile de Mai si August intre 8-15 oua. Puii acestora eclozeaza dupa 18-19 zile.
Este foarte interesant faptul ca o prepelita de crescatorie a fost obtinuta datorita eforturilor indelungate ale populatiei japoneze.
In secocul XII aceste pasari erau pastrate doar pentru cantecul lor.
Cresterea prepelitelor dateaza inca de la jumatatea secolului XIX, in momentul in care un imparat japonez s-a putut vindeca de tuberculoza prin consumul de carne de prepelita.
Oul de prepelita cantareste 12 grame, iar puiul acestuia in ecluziune nu canterste mai mult de 7-9 grame.
Prepelita ajunge la maturitate la numai 6-7 saptamani, producand anual aproximativ 350 de oua.
Aceasta pasare este crescuta in special pentru productia de oua dar si pentru productia de carne. Femela se poate diferentia de masculii prepelita prin picaturile inchise la culoare de pe pieptul acesteia.
Pe tot globul exista aproximativ 15 rase de prepelita, dar cele mai cunoscute sunt prepelita faraon si prepelita japoneza.
Principalul avantaj al cresterii prepelitelor il reprezinta faptul ca aceste pasari nu solicita un spatiu larg pentru amplasarea boxelor.
Pentru a se putea obtine o productie optima, densitatea recomandata a suprafetei pe metru patrat este de 80-100 de capete. In ferma, temperatura trebuie sa fie constanta ferita de curenti de aer. Lumina si curatenia sunt deasemenea factori foarte importanti.
Crescatoriile de prepelite pot fi orientate fie spre productia de oua, fie spre productia de carne sau deasemenea acestea pot fi si mixte.